22 marca 2019 r. odbył się Dzień Otwarty Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie.

Dzień Otwarty

Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza

w Częstochowie

22 marca 2019 r. odbył się Dzień Otwarty Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie.

Uczniowie klasy IV i III pod opieką pani Beaty Kowalskiej i pani Jolanty Walaszczyk wzięli w nim udział.

Uczestniczyli w następujących warsztatach i wykładach:

  • Instytut Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywości

Temat: Chemia produktów naturalnych-podstawowe procesy– warsztaty

1.Ekstrakcja herbaty

Ekstrakcja ciągła w aparacie Soxhleta jako metoda stosowana w celu wyodrębnienia określonych substancji z ciał stałych. Pokaz ekstrakcji ciągłej

w aparacie Soxhleta na przykładzie ekstrakcji herbaty.

2.Destylacja alkoholu

Pokaz i omówienie destylacji frakcyjnej na przykładzie destylacji alkoholu

etylowego.

3.Ekstrakcja olejków eterycznych

Zaprezentowanie destylacji z parą wodną oraz ekstrakcji periodycznej jako

metod służących do wyodrębniania olejków eterycznych z materiałów

roślinnych. Otrzymywanie olejku goździkowego z suszonych goździków.

4.Elementy kuchni molekularnej

Sferyfikacja soków owocowych pozwalająca na spróbowanie soków w

kulistej postaci oraz nitek makaronowych o smaku czekoladowym i o różnych

niekojarzonych z makaronem smakach.

  • Instytut Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywości

Temat: Tajemnice browaru-warsztaty

Historia piwa. Rodzaje i sposoby ważenia piwa.

  • Instytut Techniki i Systemów Bezpieczeństwa

Temat: Narkotyki i dopalacze. Fakty i mity- wykład

Można było porozmawiać z wykładowcami i studentami oraz poznać ofertę studiów I, II i III stopnia.

Nasi uczniowie byli zainteresowani przede wszystkim kierunkami oferowanymi przez Instytut Chemii, Nauk o Zdrowiu i Żywości.

Jolanta Walaszczyk