KELNER

ZAWÓD: KELNER

ZAWÓD: KELNER

Kelner lub kelnerka to osoba, która reprezentuje restaurację i odpowiadają za profesjonalną obsługę klientów w lokalach gastronomicznych.

Do podstawowych obowiązków kelnera należy wykonywanie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez tego rodzaju.

Miejsce pracy dla kelnerów są wszelkiego rodzaju instytucje związane z gastronomią: hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.

KWALIFIKACJE ZAWODOWE:

HTG.01. – Wykonywanie usług kelnerskich

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner jest  przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości,obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych technik obsługi, serwowania potraw i napojów w zakładach gastronomicznych na przyjęciach okolicznościowych, doradzania konsumentowi i udzielania informacji na temat podawanych potraw i napojów, inkasowania należności oraz dokonywania rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych

 Internat

Zespołu Szkół im. Władysława Szafera w Złotym Potoku

  • Pokoje z łazienkami
  • Smaczne domowe posiłki
  • Dostęp do WI-FI w pokojach
  • Orlik
  • Siłownia
  • Zajęcia wyrównawcze
  • Kółka zainteresowań